Jutawan internet, Irfan Khairi pernah bertanya pelajarnya… “jika anda diberhentikan kerja, berapa lama anda boleh ‘survive’ dengan simpanan yang ada?”

Ada yang menjawab, 1 bulan, 2 bulan, 6 bulan dan amat sedikit yang lebih dari setahun.

Oleh itu, tidak kiralah banyak mana pendapatan anda setiap bulan. 4 atau 5 angka, jika anda tidak menyimpan setiap bulan secara tetap, anda masih lagi dalam masalah kewangan.

Sekiranya berlaku kecemasan, contohnya diberhentikan kerja, apakah pelan B anda dan bolehkah anda ‘survive’ dengan simpanan yang anda ada?

Oleh itu, saya selalu tekankan tip kewangan ini: Simpanan kekal (yang tidak boleh diusik) perlu ada sekurang-kurangnya 10% daripada jumlah pendapatan kita.

Tapi, ramai yang mengatakan ia mustahil, kerana gaji sekarang pun tidak cukup, apatah lagi mahu menyimpan?

2 Cara Untuk Menyimpan Walaupun Duit Gaji Tak Cukup

Ini 2 cara untuk keluar dari masalah wang gaji tak cukup :

1. Ubah cara kita berbelanja – perlu berbelanja pada yang perlu sahaja dan mula berjimat

Belanja kurang daripada baki pendapatan (selepas tolak simpanan). Jika berbelanja melebihi wang gaji, bagaimana ingin menyimpan?

Duit gaji tak cukup juga untuk disimpan? Teruskan langkah kedua…

2. Tambah pendapatan sampingan

Pendapatan sampingan boleh diperoleh dengan kerja ‘part-time’atau dengan berniaga ‘part-time’.

Kerja kedua adalah pelan B untuk kita tambah pendapatan dan mula menyimpan wang lebih banyak. Dan simpanan terbaik yang lebih kekal (supaya kita tidak ambil balik wang yang disimpan) ialah dengan tukarkan wang kepada emas.

Antara alasan orang selalu beri!

ALASAN 1 : Saya tak ada masa.

Ini adalah alasan kenapa ramai yang gagal. Jika mahu sesuatu, berhenti buat alasan tapi cari jalan penyelesaian. Sudah pasti anda perlu berkorban ‘masa lapang’ anda di luar waktu bekerja untuk tambah pendapatan.

ALASAN 2 : Saya tidak tahu nak berniaga apa.

Ini adalah alasan kedua. Pilih satu perniagaan yang sesuai dengan masa yang kita ada. Contohnya, saya hanya ada masa waktu tengah malam kerana saya bekerja pada waktu siang.

Jadi, saya korbankan masa tengah malam saya dan hujung minggu beberapa jam sehari untuk berniaga di internet. Kenapa di internet? Sebab saya tak perlu keluar rumah, kos rendah dan masa yang fleksibel.

Anda tentukan perniagaan apa yang anda ingin fokus. Dropship, affiliate, bisnes fizikal, bisnes digital, servis, bisnes makanan, topup, insuran, dan banyak lagi. Pilih yang anda mampu lakukan dan buat sampai jadi.

ALASAN 3 : Saya tidak pandai berniaga dan selalu gagal.

Gagal maknanya kita hampir pada kejayaan. Jika tidak pandai, carilah guru iaitu mentor anda yang boleh bantu anda. Sudah pasti perlu keluarkan sedikit wang untuk belajar. Lebih baik habis wang untuk belajar daripada habis wang gagal atau try-error sendiri.

Saya juga sentiasa belajar dan ‘labur wang’ untuk dapatkan ilmu terbaru dalam bidang saya.

Salah satu kenapa income tak naik-naik, adalah sebab kita berhenti belajar. Tidak mahu belajar, bermakna sedang ‘belajar’ untuk gagal.

ALASAN 4 : Saya dah belajar tapi kenapa tiada hasil yang hebat?

Anda mungkin belajar sahaja, tapi belum praktis ilmu yang dipelajari betul-betul. Dan ingat, kejayaan perlukan usaha dan masa. Usaha sedikit sahaja, tapi sudah nak hasil?

Rezeki yang DERAS akan datang apabila kita sudah sedia dari segi ilmu (minda), jiwa (hati bersih) dan juga tindakan yang HEBAT dan LUARBIASA – KAYA MINDA, KAYA JIWA DAN KAYA HARTA dalam diri anda. InsyaAllah.

Apa seterusnya? Matlamat kita adalah bina pendapatan kedua dan tingkatkan simpanan untuk kita, keluarga dan agama. Setelah matlamat ada, belajar dan praktikkan.

Pilih SATU Sahaja!

Dalam blog ini, saya berkongsi pelbagai bisnes yang boleh anda pilih SATU sahaja dan mula bina sampai berjaya.

Saya juga kongsikan mentor-mentor yang sesuai dalam kepakaran dan bidang yang mereka mahir. Anda boleh dapatkan produk mereka atau terus berguru dengan mereka.

10 Sebab Anda Perlu Ada Pendapatan Kedua!

  • Anda ada lebih wang dan tidak lagi fikirkan masalah selalu tidak cukup wang/ tidak cukup wang gaji.
  • Anda boleh simpan lebih wang. Dan boleh buat pelaburan emas.
  • Anda boleh laburkan wang.
  • Anda boleh cover hutang lebih cepat. Dan berhenti buat hutang baru.
  • Anda ada pelan kecemasan sekiranya sakit atau di berhenti kerja.
  • Anda ada bisnes anda sendiri dan anda akan jadi BOS sendiri
  • Ada yang berniaga sampai pendapatan kedua melebihi pendapatan utama mereka. Akhirnya, bukan bos pecat mereka, tapi mereka yang pecat bos.
  • Anda boleh gandakan lagi pendapatan menjadi pendapatan ketiga dan seterusnya. Mesti dengan ilmu.
  • Anda boleh buat apa yang anda minat. Mungkin kerja pertama anda sekarang tidak yang anda minati, jadi kenapa tidak pilih satu lagi kerja yang anda minat secara part-time.
  • Anda belajar berniaga. Ilmu perniagaan sangat luas. Anda pasti kaya dengan pengalaman di samping lebih ramai kenalan, dan paling penting ada pendapatan yang anda ‘bina’ sendiri.

Dan banyak lagi kelebihan lain apabila anda memilih untuk membina pendapatan kedua.

Semoga anda kaya berjaya dan salam kejayaan.